sobota, 21 maja 2016

Zdrowy i smaczny chleb ( bez mąki )



Dziś weekend i chwila relaksu więc proponuje Wam nieco odświeżony post z poprzedniego życia :), czyli z poprzedniego bloga ( okołodziecięcego), którego jak już mówiłam prowadziłam bardzo długo, ale na tyle nieregularnie, że czytały go tylko moje dzieci ( te które w międzyczasie nauczyły się czytać :) ), parę koleżanek, moja siostra, jedna ciocia i jej kot :)








Czy ktoś z Was od lat chciał upiec


zdrowy, smaczny chlebek



ale ciągle coś mu w tym przeszkadzało?
Jeżeli tak, to ten przepis jest dla Ciebie . :)



Nawet nie ma co dłużej myśleć - 10 min i chleb przygotowany do pieczenia.
Kolejne 2 h ( minimum) powinien sobie pęcznieć i kolejną godzinę piec.
I już.
Proste , smaczne i szybkie - nie ma żadnej wymówki by go nie upiec.
Ma jedną wadę - za szybko znika..

Chlebek przypomina bardzo popularny na kulinarnych blogach " chleb zmieniający życie" - tylko to jest wersja bardziej uproszczona, bez egzotycznie brzmiących dodatków. ( nie miałam ich po prostu w szafie).

Poniżej przepis: 



- 3 szklanki płatków owsianych , mogą być też płatki jaglane.

- 1,5 szklanki siemienia lnianego mielonego

- 3/4 szklanki siemienia całego

- 2 szklanki słonecznika

- 1 szklanka lekko podmielonych orzechów ( różnych)- ja mielę w zwykłym młynku elektrycznym,    dosłownie parę sekund - tak by się nie starły na mąkę

- 1/2 szklanki migdałów lekko "podmielonych"- bądź pokrojonych ( chodzi o to ,ze im więcej całych, dużych ziaren tym bardziej chleb się będzie kruszył)

- 2 łyżki miodu, albo syropu klonowego czy innego słodu bardziej zdrowego

- 2 łyżeczki soli

- 5 łyżek oleju kokosowego

- około 2,5 szklanek wody


 



Suche składniki należy wymieszać osobno i mokre osobno ( olej kokosowy -powinien być płynny).
Potem połączyć ze sobą wszystko i porządnie wymieszać.
Masa powinna być gęsta, ale wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć.
Można dodać trochę wody , gdy będzie potrzeba.
Całą masę przełożyć do prostokątnej keksówki , wysmarowanej masłem , "ubić" , wyrównać i odstawić przynajmniej na 2 h.
Piec w temperaturze 180 stopni - 60 min. ( wszystko zależy od piekarnika).
Odstawić do kompletnego wystygnięcia .
Kroić ostrym nożem.
Nie może się nie udać !
Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten chleb, ja go robiłam w wersji "zmieniającej życie" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co ? Zmienił życie ? :) My go bardzo lubimy mocno wypieczonego , tak by te wszystkie ziarna fajnie chrupały , wtedy dzieciarnia mówi ,że to zdrowe ciacha ;)

      Usuń
    2. Hmmm... dowiedziałam się, że można upiec chleb z samych ziaren i działa - więc pewnie była to jakaś zmiana w moim życiu. :P Ale niezbyt rewolucyjna :P

      Usuń
  2. Przepis natychmiast wykorzystuję, jeszcze takiego chleba nie miałam okazji piec. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś ten chleb. Zgadzam się w 100%, nie dość, że zdrowy to w dodatku bardzo dobry, warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie próbowałam takiego, ale może kiedyś będzie okazja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chlebek dla mnie idealny! Dzisiaj piekę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znac jak wyszedł :) Ja też piekę , bo weekendowy już pożarty ..:)

      Usuń